A munkavállalók képzése befektetés

Ahhoz, hogy a robotok ne vegyék el az emberek munkáját, a szervezeten belül is lépéseket kell tenni!

Manapság kevés cég tekint befektetésnek a munkavállalókra. Minden területre van budget és rengeteg erőforrást fordítanak a marketingre, üzletfejlesztésre, robotizálásra, ami természetesen fontos és megtérülés szempontjából is elengedhetetlen terület, de meglévő munkaerő képzésére és fejlesztésére viszonylag kevés idő és pénz jut.

Pedig a legjobban megtérülő befektetés egy olyan csapat, amelyik lelkes és szereti a munkáját, ezáltal eredményeket ér el.

Nehéz időket élünk

Eddig a folyamatos piaci nyomással és a folyamatos termelés biztosításával kellett szembe néznünk a fogyasztói társadalom kiszolgálása érdekében, a jelenleg kialakult gazdasági válság és járványhelyzet miatt pedig, sokan az életben maradásért küzdenek.

Azok a szerencsés vállalkozások, akik pedig éppen a fejlesztésre szánt költségkeret elköltését tervezgetik (például robotizálásra), azok fogják meghatározni a munkaerőpiaci helyzetet a későbbiekben, ha ezt jól csinálják.

Az USA-ban és itthon is a megnövekedett munkanélküliség kiszámíthatatlan következményeivel és egyre növekvő számával tudatosulni sem tudunk, nem, hogy azonosulni, esetleg megoldani. Az adatok szerint nemtől, végzettségtől és tapasztalattól függetlenül nőnek ezek a számok, még akkor is, ha bizonyos területekre és piacokra le lehet bontani.

Hogyan néz ki ez cégen belül?

Az elmúlt évek és gazdasági események tapasztalatai alapján a kevésbé iskolázott, fizikai munkavállalók, nagyobb eséllyel veszítik el állásukat, mint a magasan képzett szellemi dolgozók, de ez persze területtől is függ. A kétkezi munkának még a mai napig hatalmas értéke van, mivel a robotizálás és automatizálás, jelenleg, csak bizonyos munkafolyamatok megkönnyítésére, vagy kiváltására szolgál.

Az emberi kreativitás, döntési készség és analitikus gondolkodás, azonban jelenleg, nem helyettesíthető semmilyen robottal, vagy mesterséges intelligenciával felruházott géppel.

Az érzelmi intelligenciáról, a konfliktus megoldó készségről nem is beszélve!
Az automatizálás és a robotok beillesztése a gyártási folyamatokba, azonban nem csak egy hangzatos kiegészítő, vagy opció lesz, hanem ha úgy tetszik ,,kényszer”, vagy elengedhetetlen része a vállalkozásnak. Lesz cég, aki robotizálja a folyamatait és lesz, aki nem.

De ez előbb utóbb olyan lesz mint, ha valaki ma vállalat irányítási rendszerés Excel táblák helyett mindent kockás füzetbe írna és így próbálná teljesíteni, valamint nyomon követni, az amúgy is vállalhatatlan vevői igényeket. A robotizáláshoz azonban nem árt felkészülni és felkészíteni a szervezetet a fogadtatásra.

Ahol már évek óta automatizált gyártósorokon és robotokkal dolgoznak, ott kevésbé okoz nehézséget a rendszer megismerése és a sori dolgozók integrálása a folyamatba.
Sok KKV, vagy mikro vállalkozás azonban most készül megvásárolni az első robotot és ennek a jelenlegi dolgozók nem mindig örülnek, hiszen féltik az állásukat.
A robot egyenlő azzal, hogy kiváltja az embert, azaz arra az emberre már nincs is szükség, akinek helyére robot kerül.

Ez nem így van.

Az a vállalkozás, aki ,,felvesz” egy robotot a dolgozó helyére, az rosszul dönt, mert akármekkora is az ROI (Return on Investment), a humán oldala és a vállalat reputációja romlik, ami hosszú távon nem számít megtérülésnek.

A robot, mint új kolléga

Amikor eldöntjük, hogy munkába állítjuk a robotot, annak általában 5 fő oka van:

 1. nehéz munkafolyamat
 2. monoton munkafolyamat
 3. nem biztonságos munkafolyamat
 4. gyors munkavégzés szükséges folyamatos tempóval
 5. nincs elég ember a munkára

Ekkor általában már az adott folyamatot ellátó személy, vagy felettese hosszas panaszkodás után felmond, vagy jelzi a menedzsmentnek, hogy probléma van, ezt így nem lehet bírni.
A vezetés dönt a beruházásról és elhatározza, hogy vesz egy robotot. Előfordulhat, hogy a vevő írja elő, hogy az Ő termékét, csak robotizált gyártósoron lehet gyártani. – Igen, ilyen is van.

Ha így döntünk, vonjuk be azt a dolgozót, aki eddig ezt a munkafolyamatot végezte, hiszen az Ő meglátásai és tapasztalatai sokat segíthetnek.
Ezzel építjük a bizalmat a szervezeten belül, megerősítjük a vállalati kultúrát és talán az új ,,kolléga” bemutatása is sikert arat.

Kommunikáljuk azt, hogy a robot azért érkezik, mert segíti munkánkat, valamint nyugtassuk meg a dolgozókat, hogy nem helyettük, hanem velük dolgozik majd az új szerzemény.

Egy robotcella körül rengeteg tenni való van, még talán további embert is fel kell venni az üzemeltetéséhez.

Ő itt Juci, az új kolléga!

Az egyik partneremnél, ahol megvásárolták első robotcellájukat, hosszas és nehéz egyeztetés után sikeresen beüzemeltük a berendezést, de ezzel még közel sem volt vége.

Az első fogadtatás nem volt túl jó. Az átlag 45+ -os korosztályú csapat, utálattal és félelemmel fogadta, az új berendezést, tekintve, hogy többük munkájának kiváltására is alkalmas volt.

Ilyenkor nem meglepő a szabotázs és a termelés akadályozása, hogy folyamatos szervizelés kelljen, valamint az, hogy a gép állásidőre visszaállítsák a gyártást kézi üzemre.
Szerencsére, a menedzsment elég jól ismeri a munkavállalóit és évek óta tudják a közös nyelvet beszélni.

A termelés vezető mindenkit oda hívott és az előzetesen kért integető programmal (igen, ilyet is tudunk ?) bemutatta a kis robotot. Elmondta, hogy miért van itt, miért lesz ez jó és még lesz belőle több is, de ez által kevesebbet kell dolgozni majd mindenkinek, illetve tudnak más dolgokkal is foglalkozni, nem lesznek napi 8-12 órában a székhez kötve.

A dolgozók jól fogadták és hamar meg is barátkoztak a robottal, el is nevezték Jucinak. Juci azóta is éjjel nappal dolgozik, már senki nem akarja kitúrni a helyéről. Láthatjuk, hogy ilyen kevés is elég ahhoz, hogy a csapatunk ne essen szét és mindenki megnyugodjon, biztonságban érezze magát.

Feladatok a robot körül

Eljutottunk oda, hogy kitaláltuk, szükségünk van egy robotra, meg is vásároltuk, beüzemeltük, mindenki megnyugodott, hogy nem fog megszűnni az állása, de hogyan tovább?

Hogyan nem fog tényleg megszűnni az állásuk a dolgozóknak?

A generációs különbségek és a különböző generációk a munkahelyen, elég felkapott téma főleg HR blogokon. Az új generáció gyorsabban alkalmazkodik és gyorsabban tanulja meg az új technológiát kezelni, de kapkod és ugyan olyan gyorsan túl is akar lenni mindenen. Az idősebb generációról azt hisszük már nem képes megtanulni új dolgokat, Ők is azt hiszik, még ha tény, hogy kicsit több időbe is telik nekik ezért róluk le is mondanak sokan, pedig az Ő tapasztalatuk és higgadtságuk, valamint Világnézetük nagyon is hozzá járul az innovációhoz.

Ne féljünk megtanítani nekik új dolgokat, hagyjuk, hogy felfedezzék és kipróbálják.

A legtöbb automatizálási projekt és robotcella beüzemelése, és átvétele elég sok időt vesz igénybe, mire azt tényleg sikerül a mindennapokba beépíteni. Át kell szervezni a munkarendet, a logisztikát, ki kell nevezni a felelősöket, a karbantartónak meg kell ismerni, tervezni kell vele a termelésnél…

Ahol még nem volt robot, de ott is, ahol volt, egy új gép megismerése időt és energiát igényel. Szánjunk rá időt és adjunk lehetőséget mindenkinek megismerkedni vele.
A legjobb fejlesztési ötleteket, azoktól a dolgozóktól várhatjuk, akik napi szinten használják és találkoznak elsőként a felmerülő problémákkal.

Ilyen problémák lehetnek például, a robot ütközése, a robot megállása váratlan hibára, vészleállás a baleset megelőzése érdekében, alkatrészek meghibásodása, programhiba, vagy esetleg a folyamatban észlelt működés zavar, aminek fejlesztésével akár több terméket tudunk gyártani műszakonként.

Engedjük, hogy a kisebb problémákra a robotcellán dolgozók adjanak javaslatot, esetleg oldják is meg, ha tudják. Programhiba esetén, vagy robot pozíció módosításnál egy jól képzett és a robot programozásra megtanított karbantartó, vagy technikus is óriási segítséggel lehet, ha emiatt áll a termelés akár órákra.

Ki kezeli a robotcellát?

A berendezés működésének biztosítása, általában az addig is az adott munkafolyamaton dolgozók feladata lesz.
Miután bizalmat szavaztak a robotnak és megbarátkoztak az új helyzettel, ne csak az anyagmozgatásra és a zöld gomb megnyomására tanítsuk meg Őket.

Az operátorokat képezzük ki robotkezelésre. Küldjük el tanfolyamra, kérjük meg a gépgyártót, hogy jöjjön és tartson robotkezelői oktatást, ha ezt többször is meg kell ismételni akkor is szánjunk rá időt és pénzt, mert hosszútávon megtérül majd.

Ha attól kell tartani, hogy ha szereznek a munkavállalók egy robotos papírt, majd elmennek, akkor előbb a humán részlegünkkel vegyük fel a kapcsolatot és teremtsünk munkavállalói élményt a szervezeten belül.
Biztosítsuk a lehetőséget a fejlődni vágyók számára, hogy megtanulják a robotot kezelni, mert ez a jövő. Olyan alapelvárás lesz a robottal együtt dolgozni és kezelni, mint az Excel, vagy a Word használata, esetleg az angol nyelvtudás

Robotprogramozó, mint új szakma

A robotkezelés következő szintje, a programozás. A programozás szó hallatán az irodában, babzsák fotelben ülő, szemüveges, billentyűzetet püfölő emberek juthatnak eszünkbe, de a programozás, mint fogalom vagy tevékenység eléggé szerteágazó.

Gondoljunk csak a CNC megmunkáló gépekre. Ahhoz, hogy egy új alkatrészt le tudjunk gyártani rajtuk, be kell állítani a gépet és megadni a paramétereket, beírni a méreteket és a megmunkálási folyamatok sorrendjét, azaz, hogy mit csináljon a gép. Ezt a gép nyelvére valamilyen kóddal tudjuk lefordítani, ami alapján azután folyamatosan, beavatkozás nélkül tudja olvasni az általunk beírt sorokat, azaz a programot.

A CNC gépkezelés is tekinthető programozásnak, mivel a működése programkód alapján történik, amit nekünk kell beleírni.

A CNC programozó és gépkezelő, a mai napig egyre keresettebb és egyre jobban fizető állás. Eddig a nyugati országokban nagyon vonzó juttatások fejében csábították el itthonról a szakképzett munkavállalókat, de a növekvő szakemberhiány és a hazai fejlesztések hatására, úgy néz ki,már itthon is sikerül felzárkózni egy-egy német gyártó cég által kínált juttatásokhoz.

Tekintsük ebben az esetben a robotot is egy CNC megmunkálónak. Elvégre, felépítését tekintve eléggé hasonló. Egy központi vezérlőhöz szervomotorok csatlakoznak, ebben az esetben 6 db, ami a 6 tengelyt jelenti és ezeket pozíciók és sebességek beállításával mozgásra bírunk.

Persze ez egy nagyon leegyszerűsített ábra, ennél mindkét gép jóval összetettebb, viszont jól szemlélteti, hogy a robotprogramozás és a CNC programozás hasonlósága azt jelenti, hogy egy megmunkálógép kezelőt, meg lehet tanítani robot programozásra is.

A robot programozás is keresett szakma itthon is és a juttatások is már elég jók lehetnek, bizonyos szektorokban. Ha van CNC gépünk és robot vásárlása mellett döntünk, ne legyen kérdés, hogy a CNC gépkezelőket beírassuk egy robot programozói képzésre. Ne féljünk, hogy ezután majd elhagyja a céget! – Ezt feljebb már kifejtettem, hogy miért.
A robotizálással és ilyen irányú fejlesztésekkel, nem csak a meglévő csapatunkat képezhetjük, de új pozíciókat is létre hozhatunk és ezzel új munkahelyeket is teremthetünk.

A robot alkalmazása ugyanakkor balesetveszélyes, ezért is jó, ha tudják a dolgozók, akik robotokkal körülvéve végzik munkájukat, hogyan lehet biztonságosan megközelíteni, mit kell tenni vészhelyzet esetén és a legfontosabb, hogy magabiztosan tudjanak reagálni bármilyen váratlan helyzetben.

A CNC gépkezelés is tekinthető programozásnak, mivel a működése programkód alapján történik, amit nekünk kell beleírni.

A CNC programozó és gépkezelő, a mai napig egyre keresettebb és egyre jobban fizető állás. Eddig a nyugati országokban nagyon vonzó juttatások fejében csábították el itthonról a szakképzett munkavállalókat, de a növekvő szakemberhiány és a hazai fejlesztések hatására, úgy néz ki,már itthon is sikerül felzárkózni egy-egy német gyártó cég által kínált juttatásokhoz.

Tekintsük ebben az esetben a robotot is egy CNC megmunkálónak. Elvégre, felépítését tekintve eléggé hasonló. Egy központi vezérlőhöz szervomotorok csatlakoznak, ebben az esetben 6 db, ami a 6 tengelyt jelenti és ezeket pozíciók és sebességek beállításával mozgásra bírunk.
Persze ez egy nagyon leegyszerűsített ábra, ennél mindkét gép jóval összetettebb, viszont jól szemlélteti, hogy a robotprogramozás és a CNC programozás hasonlósága azt jelenti, hogy egy megmunkálógép kezelőt, meg lehet tanítani robot programozásra is.
A robot programozás is keresett szakma itthon is és a juttatások is már elég jók lehetnek, bizonyos szektorokban.

Ha van CNC gépünk és robot vásárlása mellett döntünk, ne legyen kérdés, hogy a CNC gépkezelőket beírassuk egy robot programozói képzésre. Ne féljünk, hogy ezután majd elhagyja a céget! – Ezt feljebb már kifejtettem, hogy miért.

A robotizálással és ilyen irányú fejlesztésekkel, nem csak a meglévő csapatunkat képezhetjük, de új pozíciókat is létre hozhatunk és ezzel új munkahelyeket is teremthetünk.

A robot alkalmazása ugyanakkor balesetveszélyes, ezért is jó, ha tudják a dolgozók, akik robotokkal körülvéve végzik munkájukat, hogyan lehet biztonságosan megközelíteni, mit kell tenni vészhelyzet esetén és a legfontosabb, hogy magabiztosan tudjanak reagálni bármilyen váratlan helyzetben.

Első a biztonság!

A Robotos alkalmazásoknál és veszélyes munkafolyamatoknál kiemelten fontos, hogy csak a megfelelően elkészített specifikáció birtokában álljunk neki a feladat megvalósításának.

A kockázatelemzés is egy ilyen pont, amely nagyon fontos tervezési alap, ami nélkül, a későbbi biztonságos üzemeltetés elképzelhetetlen.

A kockázatértékelésbe és elemzésbe vonjuk be a folyamatban résztvevő munkavállalókat, hiszen a tapasztalatiak, itt is segítségünkre lehetnek. Ha megismerik a veszélyeket s a kockázatokat, a későbbi munkavégzés során is körültekintőbbek lesznek és könnyeben mérik fel az esetleges veszélyhelyzeteket.

A robotok és az automata gyártósorok biztonságos bevezetése egy új gyártási környezetbe, a munkavédelmi szakemberek munkáját is befolyásolja. A biztonsági előírások, jegyzőkönyvek és az ehhez szükséges eljárások kidolgozása és frissítése is komoly feladatot és felkészültséget követel meg.

A munkavédelmi oktatások kiegészítéseként megjelenik a robot, mint eszköz és a robottal való biztonságos együttműködés, mint új fogalom.

A szabályok betartása és betartatása, a vállalat minden részvevőjére igaz. A termelékenység, a gyorsaság és a megfelelő darabszám biztosítása, nem mehet a biztonságos munkavégzés rovására. Ezt a menedzsmentnek és a sori dolgozóknak is tudomásul kell venni.

A biztonságos robotkezelés legfontosabb szabályai

 1. A robotot egyszerre, csak egy ember kezeli, aki rendelkezik a szükséges ismeretekkel és jogosultságokkal.
 2. A kezelőtérben egyszerre, csak egy ember tartózkodhat. Ez a személy az, aki kezeli robotot és akinek a kezében van az irányítás.
 3. Automata üzemű működtetésnél a robotcella védőkerítésének és ajtajának minden esetben zárva kell lennie.
 4. Automata indítás előtt, a kezelő személyzetnek meg kell bizonyosodni róla, hogy a robotcellában senki nem tartózkodik és joga van kiküldeni az illetéktelen ,,behatolót”, ha szükséges.
 5. A robot kézi üzemben történő működésénél, ne használjuk a maximális sebességet. (Ezt a legtöbb gyártó alapból letiltja.)
 6. Minden esetben viseljük a kötelező munkavédelmi eszközöket és tartsuk be az előírásokat.
 7. A robotot kezelő személy, sose tartózkodjon a robot és a védőkerítés, vagy a robot és a fal között. Úgy helyezkedjen el, hogy ha a robot bizonytalanul megindul, ne tudjon neki sérülés okozni.

Ha ezeket a szabályokat már betartjuk, biztonsággal csökkenthető a balesetek kialakulásának kockázata.

Fektess, az emberekbe, fektess a robotizálásba!

Láthatjuk, hogy a robotos beruházások több ízben is megtérülésnek látszanak. A vállalat fejlődésével a munkavállalókat is képezve, a csapat is egyre profibb lesz és magasan fejlett, akár csak a gépparkunk.

Azok a dolgozók, akik tréningek és képzések elvégzésére kapnak lehetőséget, jobban el tudják kötelezni magukat a cég felé és ha egyszer tovább is állnak, magabiztosabban fogják tovább építeni karrierjüket. Ebben a vállalatnak nem szabad Őket akadályozni.

Elképzelhető, hogy egyszer, egy volt munkavállalónkból lesz az új partnerünk, vagy potenciális beszállítónk, esetleg új vevőnk, aki hálás lesz,hogy amikor nálunk dolgozott, megbecsültük és fektettünk az Ő karrierjébe.

A robot nem csak egy eszköz, amivel többet tudunk gyártani. A robot lehetőség az egész vállalat átalakulására és növekedésére, a szervezetmegerősítésére.

Az egyedi gépgyártási, ipari automatizálási projektek menedzselése nem könnyű feladat. A fent leírtakkal és ismereteid bővítésével, sokat javíthatsz folyamataid gördülékennyé tételén, projektjeid sikerességén.
Ha azonban mégsem boldogulnál és kérdésed merült fel egy automatizálási feladat követelményeinek megfogalmazásával kapcsolatban, esetleg automatizálnád termelésed, és nem tudod hogy állj neki, lépj velünk kapcsolatba, és levesszük válladról a terhet.